Vitkålslåda med bacon och pinjenötter 

Nu när sommarkålen är som finast passar det bra med en vitkålslåda. Receptet är något modifierat men kommer ursprungligen från boken En god sommar av Malin Landqvist, för övrigt en av de kokböcker som får jobba hårdast i vårt sommarkök.

Hur enkelt som helst och bara fem ingredienser: Strimlad vitkål (ett helt litet huvud) förvälls i rikligt med vatten i fem minuter. Bacon steks knaprigt. Här kan man vara fegvego och ta ett paket, eller välja köttätarspåret och ta två. Blanda samman kål och bacon med 1/2 dl olivolja, 1 dl riven parmesanost och en generös mängd pinjenötter (i det här fallet 60 gram) i en ugnsform. 1/2 tsk salt och en rejäl mängd svartpeppar vänds också i.

Ovanpå blandningen strös ytterligare 1 dl parmesanost. Gratinera i ugn på 200 grader i ca 15 minuter. 

Kombinationen av mjuk och len kål, röksmaken från baconet, pinjenötternas crunch och ostens allmänna ostighet är bara för härlig. Servera med eller utan kokt potatis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s