Lärdomar från äppelmustning hemma 

Efter några mustningar har vi lärt oss vad man ska och inte ska göra:

Det här är ett arbete som passar alla åldrar! 

Skruven som pressar ner locket ger hemska fläckar på kläder och händer om man rör i den. Den är smord med olja för att glida lätt i gängningen.

Getingar älskar must!

Det är smart att hålla till på gräsmattan, då eventuellt spill och skröfs bara kan krattas ut. Garagets golvsil satte snabbt igen av äppelrester när vi höll till inomhus.

Det är smart att hålla till i närheten av en trädgårdsslang. På så sätt kan man spola rent vid behov, samt tvätta utrustningen efteråt.

Om man har fula äpplen och måste skära upp dem för att kolla efter mask etc, så är det bäst att bara göra i ordning en tiolitershink åt gången. Uppskurna äpplen oxiderar ju snabbt och musten blir mörk och trist i färgen. Likaså är det viktigt att ta de finfördelade äpplena direkt från äppelrivaren till pressafruttan så att bitarna inte hinner mörkna.

Goda äpplen ger godast must. Lagom sötma och lagom syra är hemligheten. Mjöliga äpplen göre sig inte besvär. 

Annonser

En reaktion till “Lärdomar från äppelmustning hemma 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s