Äppelmust: Så här gör vi

I helgen var det dags att kånka ut vår pressafrutta och hennes vän äppelrivaren och sätta dem i arbete. 

Äppelrivaren placeras mellan två stolar, eller så här, på en fällbar stege. Tio liter äpplen är lagom för en pressning. När äpplena är rivna hälls rivet ner i cylindern som fodrats med linneduk. Duken är hopsydd till en cylinder som passar inuti pressen. Tyget fuktas med vatten, vrids ur och läggs omlott i botten så att det blir som en säck. Fruktmassan får inte ha någon möjlighet att tränga ut i botten, för då blir det grums i musten. 

Tyget som sticker upp ur cylindern viks ihop tätt ovanpå fruktmassan. Inte heller här vill vi att fruktbitar hittar ut. Därefter börjar vi pressa ner locket med den stora skruven. Musten porlar ut på fatet och vidare ner i hinken. 

När locket pressats så långt ner att det börjar knaka i maskineriet, då är det dags att börja skruva upp igen. Ungefär 2,5 liter must fick vi denna omgång. Det kan bli uppåt tre liter per pressning beroende på hur saftiga äpplena är. 

Sprintarna på cylinderns sida lossas och träcylindern öppnas. Linnepaketet plockas ur och den torra fruktmassan töms ur. Träcylindern sätts ihop och linnecylindern sätts på plats igen. Sedan repeteras allt från början med tio nya liter äpplen. 

Det här är den torra fruktmassan från ca 10 liter must. Från början drygt 40 liter äpplen, nu knappt 20 liter finfördelade urpressade äpplen. Det här ska bli bokashi här hos mig imorgon. 

Efter utförd mustning rengörs pressafrutta och hennes vän äppelrivaren med enbart vatten. 

Läs också: Några lärdomar från äppelmustning hemma här!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s