Plommon- och lingonsherry

Fem kilo plommon och ett kilo lingon, vad blir det? Jo, tio liter prima plommon- och lingonsherry. 

Här ser vi mäsken i sin tunna. Trots jästtillsats och värme ville den inte komma igång och jäsa, och efter några dagar började vi fundera på om det kunde bero på alla plommonkärnor som fanns i mäsken. Det är ju allmänt känt att det är bra att låta kärnan sitta kvar om man vill spara en halv avokado, kärnan gör att avokadon håller sig fräsch. Tänk om detsamma gäller plommon. Vi var lata och lät kärnorna följa med, men nu fick vi sila av alltihop. Tillsatte sedan en liten dos jäst till, samt jästnärsalt. Efter ett drygt dygn började det äntligen bubbla. 

När jäsningen kommit igång tar det ungefär tre dagar för alla goda smaker att frigöras. Sen blir det silning och sockertillsats. Återkommer om det.

Det som oroar mig är att mäsken stod totalt nästan en vecka utan att jäsa. Kan den ha blivit dålig på något sätt? Det blir extremt spännande att ta första smakprovet!

Annonser

En reaktion till “Plommon- och lingonsherry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s