Syrup med mynta och blad från svarta vinbär

Sommarens mest läskande dryck är denna. En syrup, dvs ett saftkoncentrat, på mynta och svart vinbärsblad.

100 gram blad från grönmynta och svarta vinbär

1 liter kokande vatten

1 kg strösocker

100 gram blad kanske låter lite, men det är rätt så mycket sett till både volym och smak. Lägg bladen i en kastrull tillsammans med sockret, häll över kokande vatten. Rör om då och då tills sockret har löst sig. Lägg på locket och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylskåpet och låt vila en dag eller två. Sila av bladen. Koka upp syrupen och låt koka ett par minuter.

Jag fryser in syrupen i små behållare (0,6 dl), som blir lagom till att blanda en kanna dryck. En annan idé kunde vara att frysa in som istärningar, varje isbit bör räcka till ungefär ett stort glas. 

När drycken ska avnjutas spädes syrupen med vatten och pressad citron eller lime till önskad syrlighet. Här får man prova sig fram. Kombinationen av syrlighet, sötma och fräschören från myntan är oslagbar. 

En fördel med att blanda med fryst syrup är att drycken automatiskt blir iskall under en säsong när kranvattnet är några grader för varmt för att klassas som iskallt. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s